Home
Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura a revenit acasă
Aceasta poate fi văzută de publicul larg în cadrul expoziției permanente prezente în cadrul Muzeului Județean Olt.

         Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

         Evenimentul de prezentare a avut loc astăzi, 8 septembrie,  și s-a bucurat de prezența a numeroși specialiști, care au vorbit despre valoarea istorică deosebită a acestei minunate podoabe dacice.

         Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, s-a declarat bucuros de faptul că un obiect cu o asemenea valoare istorică rămâne în patrimoniul local:

Începem toamna cu un eveniment dedicat brățării dacice de la Optași Măgura. Având în vedere valoarea istorică a acestei podoabe, sunt bucuros că am reușit s-o aducem acasă și să rămână pentru totdeauna în patrimonial local.

Este o piesă care va înnobila Muzeul Județean Olt și care sper că va stârni admirația, atenția și curiozitatea multor vizitatori, care vor trece pragul vechiului Palat Administrativ. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment și mulțumesc oaspeților noștri pentru interesul acordat.

         Prof. univ. dr. Ernest Oberlander – Târnoveanu, director al Muzeului Național de Istorie a României, numismat, arheolog și istoric, a vorbit despre semnificația istorică a brățării:

Apariţia unei asemenea brăţări la Optaşi ne duce cu gândul la existenţa unui centru politic important, pentru că aceste brăţări reprezintă elemente foarte importante legate de istoria şi de organizarea politică a regatului dacic. Nu erau frecvente. Cele de aur sunt numărabile pe degetele mâinilor a două persoane şi cu atât mai mult, până în prezent, nu erau cunoscute în Muntenia, decât replici în argint.

 

 

 

 

 

Instrumente Structurale în România
Siglă Fonduri Structurale
Sigla Uniunii Europene
Stema Guvernului Romaniei