Din delegaţia franceză au făcut parte preşedintele Consiliului General Loiret, Hugues Saury, vicepreşedinţii, Christian Bourillon, Nadine Quaix, Frédéric Néraud, consilierele departamentale – Laurence Bellais şi Anne Gaborit -, Fabienne Pignolet, Director Consiliul General Loiret şi Sarah Benayad Costys, funcţionar.
Vizita a debutat cu susţinerea unei conferinţe de presă în care s-a făcut bilanţul acţiunilor din cadrul parteneriatului franco-român, încheiat încă din iulie 2006, dar şi stabilirea noilor direcţii de colaborare între instituţiile nostre.
Preşedintele CJ Olt s-a arătat încântat de faptul că pentru prima dată în cei 10 ani de colaborare a venit la Slatina preşedintele departamentului Loiret şi a ţinut să mulţumească membrilor delegaţiei franceze pentru investiţiile făcute în beneficiul oltenilor, de-a lungul timpului.
”În cei 10 ani de colaborare între regiunile noastre, este pentru prima dată când un președinte al Consiliului General Loiret calcă pragul instituţiei noastre, iar acest lucru ne onorează şi ne reconfirmă importanţa pe care o alocaţi parteneriatului nostru.
Salut cu entuziasm acest parteneriat creat între regiunile noastre, un parteneriat care a conferit cadrul instituțional necesar demarării unor colaborări intense și ample, care au venit în sprijinul dezvoltării durabile a zonelor noastre.
Sănătatea este un sector vital pentru populaţie, iar dumneavoastră, ca parteneri, ne-aţi ajutat să oferim servicii medicale de calitate, datorită aparaturii medicale donate. Sănătatea nu este singurul domeniu în care ne-aţi sprijinit. Acţiunile culturale şi-au lăsat şi ele amprenta asupra comunităţii noastre. Să ai o secţie de franceză, în cadrul Bibliotecii Judeţene, cu 10 mii de volume, casete audio şi video şi aparatura tehnică necesară vizualizării lor, nu este puţin lucru. Este o modalitate plăcută prin care tinerii noştri se pot delecta în timpul liber.
De asemenea, schimburile de experienţă au oferit, specialiştilor în agricultură şi celor ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, șansa să se pună la curent cu cele mai noi şi eficiente metode de dezvoltare.” – a declarat Marius Oprescu.
Preşedintele Consiliului General Loiret a mulţumit oficialilor olteni pentru primirea călduroasă şi a dat asigurări că acest parteneriat va continua în relaţii la fel de cordiale:
”Vă mulţumesc pentru primirea călduroasă. Ştiu că aceste cuvinte de primire sunt sincere. Suntem foarte fericiţi să ne aflăm astăzi la Slatina. Împărtăşim un număr important de păreri comune. Există într-adevăr o întreagă istorie a schimburilor între popoarele noastre; în anul 2006, când Consiliul General al Loiret a dorit să se implice în acest parteneriat cu judeţul Olt, totul a venit dintr-un gest foarte firesc, de a întinde o mână prietenilor din România. Astăzi, ne aflăm aici pentru a reînnoi acest parteneriat, pentru a face în acelaşi timp bilanţul cooperării noastre anterioare şi pentru a vă cunoaşte aşteptările. Dorinţa noastră este de a vă ajuta şi de a continua schimburile care au existat între noi.”
Ca domenii viitoare de colaborare s-a agreat, de comun acord, să continuăm cu domeniul agricol şi domeniul situaţiilor de urgenţă, dar şi introducerea de noi teme de cooperare, respectiv turismul rural, educaţia şi cultura, insistând pe schimburile de experienţă între elevii olteni şi cei din Loiret.
”Aş vrea să subliniez importanţa continuării acțiunilor pe domenii ca: situaţii de urgenţă, pregătirea tinerilor şi agricultură.
Dar este important să dezvoltăm şi alte domenii de acţiune. Şi este vorba despre acţiuni care vor permite, dincolo de aspectul tehnic, să întărim relațiile care există între popoarele noastre. Şi ce domenii mai frumoase pentru întărirea relaţiilor de prietenie între popoarele noastre decât educația şi cultura. Putem intermedia diferite forme de înfrățiri între liceele noastre, dar să avem şi acţiuni comune legate de teatru. Aş încheia cu domeniul turismului. Consider că este un mijloc extraordinar de a crea schimburi între noi.” – a declarat Frédéric Néraud, vicepreşedinte al Consiliului General Loiret.
Vizita a continuat cu deplasarea la Şcoala Gimnazială din Brebeni, a cărei bibliotecă a fost dotată cu enciclopedii, cărţi, dicţionare şi atlase în limba franceză, donate, în cadrul parteneriatului, de către departamentul Loiret.
Tot în comuna Brebeni, a fost vizitată pensiunea ”Casa cu Nuc”, având în vedere faptul că o nouă direcție de colaborare este agroturismul.
În cadrul întâlnirii de marţi, a fost prevăzută şi o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde anterior francezii au donat aparatură medicală, care se ridică la suma de 200 de mii euro.
În plus, au dorit să vadă secţia de carte franceză de la Biblioteca Judeţeană ”Ion Minulescu”, creată în urma donațiilor făcute pe parcursul celor 10 ani de colaborare.
Nu în ultimul rând, oficialii francezi au vizitat Centrul Cultural ”Eugen Ionescu”, pentru a vizualiza viitoarea scenă pe care se vor susține piese de teatru, de către elevii francezi şi români, realizate în cadrul parteneriatului.
Vizita oficială a delegației franceze a fost încheiată miercuri, 28 septembrie, la sediul instituției noastre, unde s-au schimbat impresii despre întâlnire şi parteneriatul româno-francez.