Home
Ședință de lucru privind accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală
Conducerea Consiliului Județean Olt a organizat în data de, 02 martie 2016, în sala Europa, o ședință de lucru cu privire la promovarea oportunităților de finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

La întâlnire, au participat președintele Consiliului Județean Olt - Paul Stănescu,  vicepreședintele CJ Olt - Marius Oprescu, primarii județului Olt și Dorel Stăicuț - Director General Adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Craiova.

Au fost prezentate sub măsurile 4.3 infrastructură Agricolă și Forestieră, 7.2 ” Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” și 7.6 ”Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural” din programul PNDR, versiunea a doua aprobată în data de 09.02.2016

Cele trei măsuri se adresează beneficiarilor publici care pot accesa aceste submăsuri ce vizează dezvoltarea comunităților rurale.

Recomandarea făcută de directorul General Adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Craiova a fost ca proiectele care nu vor fi selectate pentru finanțare să fie retrase, dacă au punctaje mici,  și depuse din nou, în luna aprilie când se va deschide o nouă sesiune. Asta pentru că în acest an, rapoartele de selecție se vor face trimestrial, nu lunar, iar proiectele au o șansă de selecție mai mare întrucât punctajul a fost scăzut de la 60 la 40 de puncte.

O altă recomandare a fost să aibă din timp documentele pregătite, pentru că proiectele se depun online, iar timpul este limitat și sunt eligibile toate proiectele care au peste 40 de puncte.

Întâlnirea de lucru s-a desfășurat sub forma unei sesiuni de întrebări-răspunsuri, astfel că edilii județului Olt au primit clarificări vis-a-vis de criteriile de eligibilitate și selecție, ce punctaj trebuie să acumuleze proiectele pe măsura 7.6 sau  dacă se pot depune individual proiecte, deși au înființate ADI-uri.

Vicepreședinte CJ Olt, Marius Oprescu, a ridicat problema avizelor eliberate de operatorul regional de apă și canalizare, comunelor care nu sunt prinse în Masterplanul- Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt, aprobat în anul 2012, deoarece nu întrunesc condiția de aglomerare urbană de peste 2000 de locuitori.

În acest sens, Dorel Stăicuț a afirmat că această problemă este întâlnită peste tot în țară și că se caută soluții pentru remedierea acestei situații.

În finalul întrevederii, președintele Consiliului Județean Olt i-a mulțumit  domnului Dorel Stăicuț pentru disponibilitatea pe care o are față de problemele edililor județului Olt în accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea rurală și a opinat că investițiile de amploare, de milioane de euro, se pot face mai ales prin accesarea acestor fonduri.

Instrumente Structurale în România
Siglă Fonduri Structurale
Sigla Uniunii Europene
Stema Guvernului Romaniei