Home
Investiții și soluții pentru Spitalul Județean de Urgență Slatina
Marţi, 20 septembrie 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu s-a întâlnit cu conducerea şi personalul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pentru a discuta despre problemele principale care afectează calitatea actului medical, dar şi pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii pentru remedierea acestora.

”Am insitat să avem o primă întâlnire, după preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, pentru că îmi doresc să cunosc foarte bine necesităţile SJU Slatina, şi de la manager, dar mai ales de la dumneavoastră, astfel încât să creionăm împreună o direcţie de modernizare şi de dezvoltare a acestei unităţi spitaliceşti.

Cu o parte dintre dumneavoastră m-am mai întâlnit şi la sfârşitul lunii august, când liderii de sindicat ai cadrelor medicale au ridicat problema plăţii gărzilor, la nivelul anului 2016. Le-am spus de atunci că îi susţin în demersul dumnealor şi că solicitările  lor sunt pertinente. Drept dovadă, a doua zi am trimis o adresă în termeni destul de duri, către Ministerul Sănătăţii.

Îmi doresc ca astfel de întâlniri să fie adevărate întâlniri de lucru, nu unele formale, în care să identificăm concret persistentele probleme cu care ne confruntăm în această unitate medicală. Am spus de fiecare dată că prioritare, pe lângă alte domenii, în administraţia judeţeană, vor fi tot timpul investiţiile în sistemul sanitar. Unde anume, ce anume, putem afla numai dacă avem o discuţie liberă, deschisă în care să spunem tot ce ne doare.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt a prezentat, în linii mari, planul investiţional pentru anul în curs, sumele prevăzute în buget pentru proiectele aflate în implementare, dar şi direcţiile de dezvoltare pentru următorii ani.

”Noi am avut o serie de intervenţii în cadrul SJU Slatina. Avem în plan, aşa cum ştiţi, să construim Neonatologia şi Pediatria şi încă nu reuşim să avansăm foarte mult în acest sens, din cauza legislaţiei care se modifică de la o lună la alta şi ne trezim că ceea ce am proiectat în urmă cu o lună de zile nu mai întrunește normele ISU. Am avut întâlniri cu cei de la ISU, sperăm ca până la urmă, lucrările să intre în linie dreaptă. O să investim în perioada următoare, şi până la sfârșitul anului aşteptăm să finalizăm toată documentaţia, pentru că proiectarea este gata, pentru reabilitarea Blocului Central, vom etapiza lucrările astfel încât să nu afectăm actul medical. Avem în vedere şi ştiu că este o problemă ridicată şi de dumneavoastră, pentru realizarea unui Bloc Chirurgical Unic. În plus vrem să mutăm Psihiatria şi tot ce mai este acolo, în fosta Școală Sanitară. De asemenea, am mai stat de vorbă cu mulţi dintre colegii dumneavoastră şi vreau să vă spun că oricând aveţi uşa deschisă pentru oricare dintre dumneavoastră, şi am găsit soluţii pentru o serie de dotări medicale de strictă necesitate.

Vreau să aflu părerile tuturor şi îmi doresc ca aceste întâlniri să le avem obligatoriu de cel puţin două ori pe an, iar atunci când este nevoie şi dumneavoastră mă solicitaţi, vă stau la dispoziţie. Sper ca din aceste întâlniri să se contureze o direcţie în ceea ce vrem să facem împreună în acest spital.” – a declarat Marius Oprescu.

 

Problemele ridicate de către medicii prezenţi au vizat: necesitatea urgentării realizării unui Bloc Operator Unic, circuitele create în urma reabilitării şi reorganizării Neonatologiei şi Pediatriei, mutarea secţiei de Neuropsihiatrie infantilă în Blocul Materno Infantil, posibilitatea acordării de beneficii materiale medicilor care fac naveta (plata chiriilor), demersuri pentru plata sporurilor la nivelul salariilor din 2016, necesitatea modernizării Blocului Central, înfiinţarea unei secţii de neurochirurgie, măcar pentru realizarea unor operaţii uşoare, amenajarea unei rezerve la oncologie, crearea unui spațiu separat de îngrijire paliativă, realizarea de cursuri de comunicare între aparținători, pacienţi, asistente şi medici, organizarea unor zile ale spitalului.

         Președintele CJ Olt şi-a notat toate problemele, a răspuns punctual pentru fiecare în parte şi a prezentat soluţiile pe care instituţia noastră le are pentru realizarea acestor obiective.

În final, a rămas, ca la începutul lunii octombrie să aibă loc o nouă întâlnire pentru a aduce la cunoştinţă medicilor care îşi desfăşoară activitatea în blocul Materno Infantil, planul de reorganizare a celor două secţii aflate în reabilitare, pentru ca împreună să se decidă circuitele medicale astfel încât să fie respectate şi standardele impuse de normele în vigoare, dar mai ales să fie în beneficiul pacienților.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați  www.mfe.gov.ro/
Instrumente Structurale în România
Siglă Fonduri Structurale
Sigla Uniunii Europene
Stema Guvernului Romaniei