Home
Județul Olt a găzduit a II-a ediție Inter RegioFest Slatina
Județul Olt a găzduit, în perioada 21-23 septembrie 2015, Inter Regio Fest, festival-concurs al școlilor populare de arte și meserii din regiunea Olteniei și județele Teleorman, Argeș și Sibiu. Peste 220 de concurenți au participat la cele 10 secțiuni ale festivalului: actorie, balet, dans modern, dans popular, muzică clasică (vocală și instrumentală), muzică ușoară, muzică populară (vocală și instrumentală), meșteșuguri populare (olărit, cioplit, cusut-țesut), pictură, cine-foto.

Festivalul a debutat cu parada școlilor populare din cele opt județe pe platoul Consiliului Județean Olt. Vicepreședintele CJ Olt, Marius Oprescu le-a urat bun venit și i-a asigurat de tot sprijinul instituției în organizarea acestui festival:

”Bună ziua și bine ați venit! Sunt bucuros să primesc astăzi oaspeți care duc mai departe tradițiile și obiceiurile românești.

Iată, dăm startul celei de-a doua ediții a festivalului INTER REGIO-FEST și țin să salut prezența, alături de reprezentanții școlilor populare din regiunea noastră, și a reprezentanților din Teleorman, Argeș și Sibiu.

Cooptarea lor în acest festival înseamnă că prima ediție a avut succes, iar calitatea acestuia crește an de an. Sperăm ca de la anul să devină un festival național, iar Oltul să se transforme în capitala talentului, a folclorului și tradițiilor populare.

Zona Olteniei este o zonă cu potențial cultural uriaș, iar organizarea unui astfel de festival  oferă copiilor noștri talentați  șansa să fie valorificați.”

 

Încheierea celei de-a doua ediții a Inter Regio Fest a fost marcată de o expoziție a meșteșugurilor populare și a concursului de muzică populară. Aflat la eveniment, președintele CJ Olt, Paul Stănescu i-a felicitat pe organizatori și le-a promis sprijinul necondiționat în organizarea acestui festival, la nivel național. De asemenea, le-a sugerat schimbarea numelui, într-unul care să personalizeze întocmai amploarea unui astfel de festival de arte și tradiții populare:

”Am ales să fiu prezent la încheierea concursului pentru muzică populară, considerând că portul și cântul populare sunt cele care ne definesc ca zone, iar muzica populară – graiul acestor zone atât de încărcate de tradiție.

Am văzut în foaierul teatrului lucrări ale meșteșugarilor populari, care sunt adevărate indicatoare de cultură, ele ne vorbesc despre originea noastră, despre tradițiile noastre. Felicitări celor care le realizează cu multă migală pentru noi, ducând mai departe frumusețea și autenticul.

Felicit și eu organizatorii pentru că deja, la doar cea de–a doua ediție, au reușit să transforme un festival regional, într-unul inter regional, crescând în valoare și dându-le șansa mai multor copii și tineri talentați să fie pe scenă. În ritmul acesta, sunt convins că de la anul Oltul va găzdui un festival național al talentelor, la care școlile populare de arte și meserii își pot promova copiii cu care muncesc atât de mult.

Vin și cu o propunere. Îmi doresc ca acest festival să aibă un nume românesc, care să personalizeze acest festival”. 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați  www.mfe.gov.ro/
Instrumente Structurale în România
Siglă Fonduri Structurale
Sigla Uniunii Europene
Stema Guvernului Romaniei