Home
Alro Slatina investeşte peste 100 milioane lei în cercetare şi dezvoltare. Boeing şi Airbus, beneficiarii proiectului

Producătorul de aluminiu Alro Slatina achiziţionează trei echipamente de cercetare-dezvoltare, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare totală de 115 milioane lei, investiţia permiţând trecerea de la o producţie de masă la o producţie de top, în domeniul automotive şi aeronautic, printre clienţi numărându-se Boeing şi Airbus.

Alro a semnat, la începutul lunii septembrie, un contract de finanţare pentru implementarea proiectului „Investiţii în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare”, potrivit unui anunţ făcut de reprezentanţii companiei, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată la sediul companiei din Slatina.


Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, având o valoare totală de 115.037.887,76 lei. Asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.984.347,05 lei, durata de implementare fiind de 24 luni.


Scopul proiectului este achiziţionarea de echipamente de cercetare-dezvoltare: echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu; echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele din aliaje de aluminiu cu grosimi mai mici de 20 milimetri; echipament independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.


Implementarea proiectului va duce şi la crearea a 30 de noi locuri de muncă, în Departamentul Cercetare-Dezvoltare al Alro.


„Proiectul despre care discutăm acum este un proiect integrat, care cuprinde o gamă completă de activităţi. Practic, se porneşte de la activitatea de cercetare. În mod concret, se realizează o cercetare continuată şi de către o dezvoltare, de o punere în practică a rezultatelor cercetării. Marele plus, adus de acest proiect, este faptul că nu se realizează doar o cercetare de laborator, ci se merge pe punerea în practică a rezultatelor cercetărilor pe dezvoltarea unei noi game de produse”, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, Victor Caţavei, consultant în cadrul proiectului.

Alro trece de la producţie de masă, la producţie de top


El a explicat că tot acest proiect a pornit de la cerinţa pieţei, obiectivul fiind atragerea de noi segmente de clienţi, mergându-se de la o producţie de masă la o producţie de top, printre domeniile vizate fiind automotive şi aeronautic.


„Înainte de a se realiza această investiţie, s-a realizat, pe un termen mediu, o prospectare de piaţă, astfel încât să se identifice cu precizie nişa de piaţă, pe care Alro se va putea poziţiona. Practic, acest proiect are ca beneficiar direct însăşi compania Alro SA, tocmai prin prisma faptului că îi va permite să pătrundă pe un segment de piaţă prin acest proiect de cercetare-dezvoltare şi să atragă noi segmente de clienţi, cu caracteristici speciale. Se va merge de la o producţie de masă la o producţie de top, încât clienţii Alro să poată fi măriţi ca număr, iar pe de altă parte, în portofoliul de clienţi să poată fi aduse aceste companii de renume mondial pe domeniul automotive şi domeniul aeronautic, inclusiv mărcile de top din lume - Boeing, Airbus”, a mai declarat Caţavei. 

Mediul de afaceri, influenţat pozitiv de proiect


Proiectul a fost gândit în aşa fel încât toţi beneficiarii direcţi şi cei indirecţi să fie favorizaţi, potrivit consultantului.


„O nouă gamă de produse necesită o activitate preliminară de cercetare. Investiţia obiect a prezentului proiect cuprinde toate aceste activităţi într-un mod integral. Beneficiarul Alro SA îşi va îndeplini obiectivele de dezvoltare a capacităţii de cercetare şi, pe de altă parte, îşi va putea îndeplini şi obiectivele economice. Judeţul Olt va beneficia de această investiţie prin ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilităţii operatorului Alro SA. Mediul de afaceri va fi şi el influenţat pozitiv prin acest proiect, pentru că vor fi implicaţi şi agenţi economici, vor fi implicate şi IMM-urile”, a mai explicat Victor Caţavei.

 


Pe lângă proiectele de cercetare-inovare, Alro investeşte, în 2016, şi în eficienţă energetică, precum şi în extinderea portofoliului de clienţi, prin creşterea capacităţilor de producţie de la sectorul de aluminiu procesat (table tratate termic, produse placate) şi în asigurarea continuităţii şi siguranţei proceselor tehnologice ale companiei.

 

Sursa: Gazeta Nouă - www.gazetanoua.ro

Instrumente Structurale în România
Siglă Fonduri Structurale
Sigla Uniunii Europene
Stema Guvernului Romaniei