Printre acestea se numără reabilitarea termică a mai multor clădiri publice, printre care şi Spitalul Judeţean, modernizarea unor drumuri judeţene, dar şi reabilitarea unor clădiri de patrimoniu.
Primul proiect care va fi implementat de CJ Olt prin POR 2014-2020, încă de la începutul anului 2016, vizează reabilitarea unor drumuri judeţene. Este vorba despre DJ 546 Poganu-Dăneasa şi DJ 642 Stoeneşti-Giuvărăşti, care vor fi reabilitate în cadrul Axei Prioritare 6 „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală”. Autorităţile publice deja au demarat procesul de contractare a studiilor de fezabilitate.
„Pe Axa Prioritară 6, am stabilit traseele prioritare la nivel regional şi avem programat să modernizăm 100 de kilometri de drum judeţean”, a declarat Dana Lungu, şeful Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul CJ Olt.
Tot cu fonduri europene, prin noul POR, CJ Olt va reabilita Casa Fântâneanu, un obiectiv de patrimoniu care este un simbol al Slatinei şi care, din păcate, de-a lungul vremii, a fost lăsat să se degradeze. De asemenea, vor fi atrase fonduri pentru reabilitarea termică a mai multor clădiri aflate în administrarea CJ, printre care Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi pentru modernizarea centrelor sociale de tip nerezidenţial din judeţ.
„Pe Axa Prioritară 5 privind patrimoniul cultural, avem pregătit un proiect, în parteneriat cu Episcopia Slatina, de a reabilita obiectivul de patrimoniu Casa Fântâneanu de la nivelul municipiului Slatina. Pe Axa 3, privind eficienţa energetică, vrem să reabilităm termic Spitalul Judeţean şi alte clădiri publice. Avem în lucru un studiu şi o strategie energetică locală, astfel încât să vedem care clădiri publice necesită reabilitare termică şi nu numai - tot ceea ce presupune eficienţă energetică. Pe Axa Prioritară 8 destinată modernizării serviciilor sociale, avem documentaţii întocmite pentru trei proiecte care vizează investiţii în centrele de tip nerezidenţial din judeţul Olt”,a mai declarat Dana Lungu.
Pe lângă acestea, CJ Olt a pregătit un proiect pentru punerea în valoare a Cetăţii Romula Malva din comuna Dobrosloveni. Aici, săpăturile arheologice au dus la descoperirea unor rămăşiţe ale reşedinţei guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis, cu capitala Romula Malva, în secolele I - II.
„Mai avem în lucru, în parteneriat cu comuna Dobrosloveni, un proiect pentru cetatea Romula Malva. Este vorba despre situl arheologic care este obiectiv de patrimoniu”, a mai arătat Dana Lungu.
Sursa: Gazeta Nouă - www.gazetanoua.ro