Depozitul ecologic de gunoi de la Bălteni a fost recepţionat de autorităţile judeţene, constructorii lucrând acum la ultimele finisaje, înainte de darea în folosinţă a celei mai mari componente din cadrul Proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”. Acest proiect este derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt şi este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).
„Cea mai mare componentă a proiectului privind managementul deşeurilor la nivelul judeţul Olt a fost construirea depozitului de la Bălteni. Am avut recepţia acestei lucrări şi mai rămân de făcut anumite retuşuri”, a precizat Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt.
Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.
În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş. Reprezentanţii CJ Olt dau asigurări că, în cele două luni rămase până la termenul limită, toate cele şase gropi de gunoi vor fi închise, astfel încât să se poată da drumul la licitaţiile pentru desemnarea operatorilor.
Proiectul aduce şi noi locuri de muncă
Odată cu implementarea Sistemului de management al deşeurilor, la nivelul judeţului vor apărea şi aproximativ 200 de noi locuri de muncă.
„Întreg judeţul va fi împărţit în cinci zone de colectare, care vor fi operate de către firme private - aceste zone vor fi scoase la licitaţie - iar staţiile de transfer şi halda de la Bălteni vor fi operate separat, tot în urma unei licitaţiei, de către o altă firmă privată. În ceea ce priveşte halda de la Bălteni, din estimările noastre, aproximativ 60 de noi locuri de muncă vor apărea numai aici. În zonele de colectare vor mai fi create alte câteva zeci de locuri de muncă”, a mai declarat Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt.
Sursa: www.gazetanoua.ro
Sursa video: www.olttv.ro